header.png

Hockeyclub Blerick: niet meer weg te denken binnen de  samenleving.

Hockeyclub Blerick (HCB) is opgericht door studenten van het toenmalige Thomascollege. HCN dat in die tijd gold als een niet RK club was geen optie voor de leerlingen van de “de patersschool”, hun ouders zouden dit nooit toestaan. De oudejaarsavond van 1945 was de eerste die weer eens echt gevierd kon worden en op deze avond besloot een groep vrienden en vriendinnen om  in Blerick een hockeyclub op te richten. Ondanks dat alles een beetje nevelig begonnen was, zorgde de hechte vriendschapsband er voor dat veel tot stand gebracht kon worden. Direct na de oorlog was er natuurlijk nog geen sprake van een sportbeleid binnen de gemeente die zo’n initiatief steunde en moest alles zelf geregeld worden; veld zoeken, zelf maaien, leden werven, enz. Met de oprichting werd de eenzijdigheid van sport (voetbal en gymnastiek) in Blerick doorbroken.  De club maakte al snel geschiedenis door in enkele jaren tijd van de onderafdeling door te dringen tot de promotieklasse (de op een na hoogste klasse in Nederland).

In 1957 kwam de club eindelijk, na vele omzwervingen, terecht op de speciaal voor hockey aangelegde velden aan de Tollenstraat. Dankzij de komst van het Blariacum College  groeide de club gestaag naar 300 leden in 1980. Op sportief gebied timmerde de club flink aan de weg, met als een van de vele hoogtepunten het behalen van de landelijke Hockeysport beker. Binnen HCB was zaalhockey  in die jaren zeer belangrijk.  Blerick speelde in de jaren ’70 op het hoogste niveau, waarbij de derby’s tegen VHC een jaarlijks hoogtepunt waren.

In 1975 bleek dat er geen uitbreidingsmogelijkheden waren op de Tollenstraat en verhuisde de club naar sportpark Maassenhof. Hier kon de vereniging beschikken over 4 grasvelden. Langzaam maar zeker groeide de club  uit tot thans ruim 500 leden inclusief veteranen, trimhockeyers en, voor deze regio zeer speciaal, gehandicaptenhockey, zowel G-hockey als hand- en elektrisch rolstoelhockey (E- en H-hockey).

Door de opkomst van kunstgrashockey moest HCB mee om zijn aantrekkelijkheid voor de moderne hockeyer(ster) niet te verliezen. Om dit financieel mogelijk te maken werd in 1986 de Stichting Bevordering Hockeysport Blerick opgericht. Het lukte deze stichting om een kunstgrasveld aan te leggen zonder extreme contributieverhoging. HCB is, in tegenstelling tot menige andere hockeyvereniging, nooit elitair geweest en nog steeds streeft het bestuur er naar om hockey voor iedereen bereikbaar te houden.
Met de realisatie van het eerste kunstgrasveld in 1986 kon de club weer vooruit. Begin 2004 ontstond er behoefte aan een 2de  kunstgrasveld. De gemeente zag liever dat THC en HCB samen naar een nieuw aan te leggen complex zouden verhuizen; dit ging niet door waarop HCB zelf  aan de slag is gegaan en thans de beschikking heeft over 2 kunstgrasvelden en een  prachtig verbouwd clubhuis.

Helemaal klaar voor nu en de toekomst

24juni Opruimen ZATT-2018 10:00 - 13:00
29juni Algemene Ledenvergadering (ALV) 19:30 - 21:00