header.png

Corona | Handen schudden

11 maart 2020 Coronavirus van invloed op hockeycompetitie?

In verband met het coronavirus heeft ook de KNHB vragen ontvangen over het al dan niet doorgaan van hockeywedstrijden. Vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep die deelneemt aan de beide rolstoelhockeycompetities (E- en H-hockey) heeft de KNHB besloten deze competities tot nader orde af te gelasten. De desbetreffende verenigingen zijn hierover geïnformeerd. Op dit moment is er echter geen reden om andere hockeywedstrijden/evenementen af te gelasten. De KNHB houdt de situatie vanzelfsprekend in de gaten en laat zich adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en NOC*NSF.

Basishygiëne

De KNHB raadt hockeyers en hockeyfans aan extra te letten op de basishygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

Het zijn:

• Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Advies RIVM

Nu in Nederland besmettingen zijn vastgesteld, geeft het RIVM met regelmaat updates en adviezen. Op maandagavond 9 maart is er een nieuwe maatregel bijgekomen en wordt opgeroepen om geen handen meer te schudden.
We raden iedereen aan de adviezen van het RIVM goed in de gaten te houden en op te volgen, ook als het om wedstrijden of hockeygerelateerde bijeenkomsten gaat. Op de website van het RIVM vind je de laatste informatie.

Aanvullend advies KNHB

Als aanvulling op het advies het RIVM over de basishygiëne adviseert de KNHB bij de wedstrijden de komende periode de handshake met medespelers, tegenstanders en scheidsrechters te vermijden. Natuurlijk vragen wij hockeyers elkaar nog steeds een prettige wedstrijd toe te wensen maar daarbij raden we aan een alternatief voor de handshake te gebruiken.

• Ontvang je clubgenoten, tegenstanders en de scheidsrechters nog net zo hartelijk maar zonder handshake;
  • Wens de tegenstander succes door middel van bijvoorbeeld een yell;
  • Bedank de scheidsrechter na afloop mondeling zonder handshake.

Zoals de KNHB altijd adviseert, blijft het belangrijk om alleen een eigen bidon of waterfles te gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat je bitje niet rondslingert; stop het bijvoorbeeld in je sok als je hem niet gebruikt. Ben je scheidsrechter, gebruik dan alleen je eigen scheidsrechterfluitje.

HCB J8E1
Venlo J8E1, Venlo