Jack Arts 50 jaar lid

24 september 2018 Jack Arts 50 jaar lid.

Jack werd 50 jaar geleden in het kielzog van 2 broers lid van de HaaCeeBee. Padvinderij en blokfluit waren niet zijn ding. Na Jack volgden nog meer Artsen. Hierdoor is het mogelijk om een erewedstrijd te spelen met broers, zussen, neven en nichten van 18 tot 69 jaar.

In zijn actieve loopbaan speelde Jack 629 veldwedstrijden in 4 verschillende teams en maakte 138 doelpunten. De zaalanimo was wat minder: 132 wedstrijden in 4 teams en 46 doelpunten. Niet bepaald onverdienstelijk.

In de jeugd werd een hoog niveau bereikt met zijn kompanen. Naar verluid bleef een landelijke titel uit door een scheidsrechterlijke ingreep. Jack beantwoordde deze op niet fraaie wijze na de wedstrijden. Het feit dat de scheidsrechter het daarbij liet zegt veel ... over de ingreep van de scheidsrechter.

Jack nam de slogan van de KNHB dat hockey een familiesport is letterlijk en verbond zich met de hokkiejende Marij Vullings. En uiteraard: de 3 kinderen gingen ook hockeyen.

De familie was echter groter: teamgenoten werden vrienden voor het leven.

In het veld kon Jack op alle posities wel terecht. Hij hield niet van stevig spel (door zijn zijwindgevoeligheid?), oneerlijkheid of mekkerende spelers.

Herinneren van mede-spelers:

"Jack was de man die, bij het verdwijnen van de buitenspelregel, heel vaak op de achterlijn van de tegenstander stond en zo gebruik maakte van de geboden ruimte. Lang was dit wennen voor de verdedigende partij."

"Ik herinner me alleen zijn mooi 'stervende zwaan scenes' op het veld: 'Prachtig' neervallen onder het roepen: 'Hey scheids'. En dan oprecht verontwaardigd zijn als men hierop niet goed reageerde."

Een langdurige carrière zat er door zijn rugklachten en de nieuwe passie golfen niet in.

Jack weert en weerde zich niet alleen op het veld maar ook op het organisatorische vlak. Bijvoorbeeld evenementen organiseren, de optocht of in het bestuur.

Zijn grote kennis, kunde en passie zat echter in de totale accommodatie, de gebouwen en de velden.

Het feit dat we al tientallen jaren dezelfde tafels en stoelen hebben is het gevolg van het beheer door o.a. Jack en ook van van zijn opvoedkundige inzet: "tafels moet je tillen niet schuiven of slepen. Ze zijn bedoeld om erop te zitten."

Zomaar wat klussen en projecten:
  • het plafond in de oude keet (de sfeer beïnvloeden door het donker te maken en dit urenlang op een wankele steiger);
  • het omtoveren van de bergruimte in de 'Keet' in een koelcel;
  • het maken van een tentaanbouw op het terras;
  • het plaatsen en inrichten van een stalen container als extra bergruimte.
Jack deed graag mee aan de strategie en de onderhandelingen met politiek en gemeente over de realisering van het 2e kunstgrasveld, de vernieuwing van de kantine en kleedlokalen.

Een herinnering:
"Speelde met groot succes in het laatste bouwproject samen met Jan van Kempen de 'good guy, bad guy' rollen in diverse onderhandelingen. Je mag zelf invullen wie de 'good'- en de 'bad'-rol vertolkte"

Na de facilitering door de gemeente ging hij aan de slag met de bouwcommissie om met zoveel mogelijk eigen inzet en zo min mogelijk geld een mooie accommodatie te realiseren. Het resultaat mag er zijn. Nog steeds komen de handjes uit de mouwen bij Festina Lente.

Jack is nog steeds een kritisch volger maar bovenal een doener met inzet voor zijn kluppie. Een influisteraar: "Jack kenmerkt zich voor mij als de man met een groot rechtvaardigheidsgevoel, wars van dikdoenerij en een gezonde kritische opstelling t.o.v. mensen op het pluche. En weet daarbij zijn standpunten op aansprekende en overtuigende wijze te verwoorden."

Niet voor niets werd hij al jaren geleden benoemd tot erelid. Adel verplicht dus zal hij niet op zijn lauweren rusten.

Jack GEFELICITEERD.